Waarom heb je na het drinken van wijn een erge kater?

waarom kater na wijn

Een kater de volgende dag na het drinken van wijn is natuurlijk heel vervelend. Een bonkend hoofd alsof er een olifant op heeft gezeten en je vermoeide lichaam die je niet uit bed kunt slepen. Heel vaak heb je de dag daarna altijd wel spijt. Maar tenminste wel een leuke avond gehad. Na het drinken van een ander alcoholisch drankje dan wijn heb je soms een minder erge kater dan dat je wijn hebt gedronken. Hoe komt dat? Wij van Wijnfantasie vertellen je dat in dit artikel. Dit zijn de redenen waarom je zo’n erge kater hebt na het drinken van wijn.

Zuur

Er zit een combinatie van gist en suiker in de wijn wat zuur creëert in je lichaam. Hierdoor word je sneller vermoeid en ben je heel moe de volgende dag. Je krijgt dan last van je lichaam met lopen en bewegen en je kan buikpijn en hoofdpijn van wijn hebben. Daarnaast heeft het ook nog eens invloed op je eetlust en word je uitgedroogd door de wijn waardoor dit allemaal versterkt wordt en je een heftige nadorst hebt de volgende ochtend.

Suikers

Door de suikers die de wijn bevat heb je op een gegeven moment niet meer door hoeveel je al hebt gedronken. Hierdoor ga je sneller over je grens heen en drink je meer dan je aankan. Waardoor je dus misschien wel moet kotsen en met een ergere kater wakker wordt de volgende dag. Hoe zoeter de wijn hoe gevaarlijker dit dus is! Let hierbij dan ook goed op hoeveel glaasjes je al op hebt en stel een minimum voor jezelf in. 

Alcoholpercentage

Natuurlijk speelt de alcoholpercentage van de wijn ook een belangrijke rol. In wijn zit over het algemeen meer alcohol in dan bier. Twee flessen wijn staan ongeveer gelijk aan 10 of 11 shotjes. Het kan onderling tussen de wijnen ook nog verschillen hoeveel alcohol erin zit. Wijnen uit een warm klimaat zoals Italië en Argentinië bevatten namelijk veel meer alcohol dan wijnen uit een kouder klimaat zoals Frankrijk of Duitsland. droge en zware wijnen bevatten ook meer alcohol dan zoete wijnen. Je kan natuurlijk ook bij het kopen van wijn even op het etiket kijken voor het alcoholpercentage en daarmee rekening houden. 

Hierdoor kan je je kater verminderen 

Met deze tips kan je je kater verminderen de volgende dag:

  1. Eet voldoende voordat je gaat drinken. Drinken op een nuchtere maag vergroot namelijk de kans op een kater.
  2. Wissel alcohol af met water of andere niet alcoholische drankjes. Alcohol haalt vocht uit je lichaam dus droog je sneller uit.
  3. Drink naast wijn niet veel verschillende drankjes door elkaar heen.
  4. Drink alleen als je fit en uitgerust bent.
  5. Drink water voordat je gaat slapen. Een kater krijg je voornamelijk door uitdroging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *